Östervägen
LSS-boende för vuxna i Solna

Östervägen 18a, Solna

Östervägen är ett serviceboende enligt LSS för dig som är vuxen. Du bor i en egen lägenhet i Råsunda i Solna med tillgång till gemensamma utrymmen och aktiviteter. Huset ligger i ett lugnt område med promenadavstånd till naturen och det finns många aktiviteter för den som vill.

Tillstånd
LSS 9§9
Personkrets
Personkrets 1
Platser
10
Ålder
18+
Boendet

För dig som vill bo själv och samtidigt ha möjlighet till gemenskap

På Östervägen bor du centralt i Solna, med promenadavstånd till flera grönområden. Främja har tio lägenheter i huset – alla i samma trappuppgång. Nio av dem har balkong, och en ligger på bottenplan.

Lägenheterna har antingen ett eller två rum och kök med eget badrum. De är 40-56 kvm stora och du inreder lägenheten själv. Tillsammans sätter du och din kontaktperson en plan för dina vardagssysslor och fritidsaktiviteter.

I huset finns även ett stort allrum, matsal, och stort kök på sammanlagt 120 kvm som du delar med övriga hyresgäster. Allrummet är flexibelt och du kan se på tv, spela musik, spel, piano och gitarr. Vill du inte äta med andra, använder vi skjutdörrar för att skapa ett rum bara för dig. I allrummet finns även ett samtalsrum, pyssel- och träningsrum med bland annat motionscykel.

Den gemensamma tvättstugan ligger i samma trappuppgång. Huset har även en gemensam uteplats med eftermiddagssol där vi grillar på sommaren.

De gemensamma utrymmena är inredda med naturmaterial och målade i lugna, ljusa färger som både är bra för miljön och trevligt för dig som bor här. Vi har ljuddämpande plattor för att skapa en lugn innemiljö.

Hitta till boendet

Östervägen 18a, Solna

Omgivningen

Centralt i Solna och nära till naturen

Råsunda är ett centralt område i Solna med 10 min promenad till Solna Centrum, där du till exempel kan storhandla och gå till apoteket. Efter 20 min promenad kommer du till MOS, Mall of Scandinavia. Samtidigt bor du nära Råstasjön och Lötsjön med parker där du kan promenera. Det finns även flera utegym i närheten. På Charlottenburgs gård kan vi plocka äpplen och göra äppelpaj. 

Närmsta busshållplats ligger 50 m från huset och bussen tar dig till Solna centrum på fem  minuter. Solna Centrum, som är en stor knutpunkt för både bussar och t-bana, ligger också bara några minuters promenad från huset.

Snabbfakta om boendet

Kollektivtrafiken

Tvärbanan stannar vid hållplats Solna Centrum. Du kan ta t-banans blå linje vid Solna Centrum eller pendeltåg från Solna Station. Buss nr 515 stannar vid hållplats Odenplan och Hagaparken. Elsparkcyklar finns uppställda på stan.

Handla

400 m till Solna Centrum, 100 m till Råsunda Torg som blir sommargågata med restauranger och caféer. 800 m till shoppingcentret, MOS, Mall of Scandinavia, och Friends. En kiosk med postombud finns i närheten.

Grönområden

Promenadavstånd till Råstasjön och Lötsjön med park. Flera utegym finns i närheten. Fyra utomhusgym inom 1 km. Charlottenburgs gård med park som är öppen för allmänheten. 2,5 km till Hagaparken. Poolbad på Huvudstabadet, Huvudsta gård med 4H-gård, Skytteholms park och Skytteholms IP, där AIK tränar, ligger på några kilometers avstånd.En öppen psykiatrimottagning för personer över 20 år ligger i Solna Centrum. De erbjuder olika aktiviteter, som pingis och padel. I huset bredvid oss finns en öppen dagverksamhet som har aktiviteter för personer med psykisk ohälsa.

Tillgänglighet

Hiss finns.

Medarbetare

24/7 med sovande jour.

En typisk dag på Östervägen

Du bestämmer själv hur du vill att din dag här hos oss på Östervägen ska se ut. Vi utgår från dina behov och det stöd som just du behöver. För dig som vill, så finns det gemensamma aktiviteter att delta i. Det kan handla om att baka, se på film, spela spel eller minigolf, bada, äta glass eller grilla på vår uteplats.

Du får även daglig stöttning kring sådant som kan kännas svårt, som att skriva CV, betala räkningar och skapa rutiner kring städning och hygien.

På vardagarna kan du välja att äta frukost kl. 7.30-9.00 och på helger 8.00-9.30, lunch kl. 12.30 och middag kl. 18.00 tillsammans med oss i det gemensamma matrummet. Du kan även få hjälp med frukost och mellanmål. Alla måltider lagar vi från grunden, helst på ekologiska och närodlade råvaror. Du är alltid inbjuden att delta i planering, handling och tillagning av maten. Vill du hellre äta eller laga din egen mat i lägenheten, går det förstås alltid bra. Det är dina intressen och behov för dagen som styr.

Varje dag kl. 19.00 är det promenad för den som vill. Vill du ta en promenad själv med någon av oss medarbetare, så ordnar vi det.

På helgen kan du vara med i gemensamma aktiviteter och få hjälp i din vardag. Någon gång varje år har du möjlighet att följa med på en större uflykt, exempelvis till Skansen. Vi har varit på getyoga och ibland bjuder vi även in vårt andra boende i Sundbyberg. Du har även möjlighet att göra egna aktiviteter där någon av oss i medarbetare följer med. Det kan till exempel vara en resa till en annan stad. Varje jul går vi på ett gemensamt julbord.

Bildgalleri

Fler bilder kommer inom kort.

Vanliga frågor om boendet

Får jag ha gäster i min lägenhet?

Ja, vi uppmuntrar alltid till ett socialt umgänge med vänner och familj. Du bestämmer själv över din lägenhet och där gäller allmänna hyresregler, som att du exempelvis inte ska störa dina grannar på natten. I de gemensamma utrymmena råder särskilda regler eftersom de delas med andra. Vi går igenom de gemensamma reglerna med dig innan du flyttar in, och om det behövs så skriver vi en överenskommelse.

Vad kan jag få hjälp med?

När du flyttar in får du en eller två kontaktpersoner som hjälper dig att planera de saker du behöver. Det kan vara allt från att planera in och boka läkarbesök och boka färdtjänst till att hjälpa dig med att planera dagliga rutiner kring städning och hygien. Dina behov står alltid i centrum.

Ingår städning av lägenheten?

Vi stöttar dig med städning och hushållssysslor utifrån vilka behov just du har.

Vad menar ni med huvudperson?

Med “huvudperson” menar vi det som i andra sammanhang brukar benämnas som “brukare” eftersom de är de viktigaste i verksamheten.

Får man dricka alkohol på LSS-boendet?

Vi vill verka hälsofrämjande och har därför nolltolerans mot alla former av droger, nikotin (cigaretter, snus, vejp) och alkohol. På våra ungdomsboenden gäller nolltolerans i hela boendet, oavsett ålder. På vuxenboenden gäller nolltolerans i alla gemensamma utrymmen, och där är det inte heller tillåtet att vistas påverkad.

Hur ser kontakten ut med anhöriga?

På våra ungdomsboenden har vi regelbunden kontakt med vårdnadshavare och anhöriga. På vuxenboenden sker kontakten med anhöriga i samråd med huvudpersonen och efter deras samtycke. Vi är alltid tillgängliga för frågor och avstämningar via telefon och mejl.

Vilka diagnoser jobbar ni med?

Vi har kunskaper kring många neuropsykiatriska diagnoser såsom AST, ADHD och autism.

Vem jobbar på ett LSS-boende?

På våra boenden jobbar personer som brinner för att göra skillnad och hjälpa andra människor. Alla medarbetare får kontinuerlig intern och extern utbildning för att möta målgruppens behov.

Hur jobbar ni med hållbarhet?

Genom att ligga steget före inom social och ekologisk hållbarhet vill vi inspirera andra och driva på utvecklingen mot ett bättre samhälle och en hälsosammare planet. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete och vad det innebär i praktiken.

Hur mycket kostar det att bo på ert LSS-boende?

Du som har fyllt 19 år och har aktivitetsersättning behöver betala en avgift för din mat och ditt boende. Den exakta summan beror på flera faktorer, bland annat vilken kommun du är folkbokförd i. Hör av dig till oss så hjälper vi dig att räkna ut den exakta summan.

Vad kostar maten och vilka måltider ingår?

Hos oss ingår alla måltider (frukost, lunch, mellanmål och middag) upp till 19 års ålder. Den exakta summan därefter avgörs av flera faktorer. Hör av dig till oss så hjälper vi dig.

Får man bestämma själv vad man ska äta?

Matsedel görs tillsammans och vi strävar efter bra variation och att erbjuda vegetariskt mat minst en gång i veckan. Vill du äta något annat har du alltid möjlighet att få hjälp att köpa och laga maten på egen hand. Självklart anpassar vi matlagningen utifrån eventuella allergier och annan specialkost.

Vad betalar ni och vad betalar man själv?

Främja står för internet och streamingtjänster på vår gemensamma tv. Till och med att du fyller 18 får du veckopeng som du spenderar på det du vill. Aktiviteter, buss/tågkort, gym/badkort samt bilresor i samband med utflykt står vi för.

Får man ha hund på LSS-boendet?

På vissa av Främjas boenden kan du ha hund, men inte på Säbylund eftersom vi har medarbetare som är allergiska mot pälsdjur.

Kontakta boendet

Enhetschef
Lisa Bengtsson
lisa.bengtsson@framja.se
072-450 10 08
Samordnare
Sophie Bagulho
sophie.bagulho@framja.se
076-113 10 87

Kontakta mig om du har frågor?

Hör av dig

Fyll i formuläret och tryck skicka
så hör vi av oss så snart vi kan.

Tack! Ditt meddelande har gått fram!
Oj! Något gick fel, prova att fylla i alla fälten igen.

Främja erbjuder inte bara platser att bo på, utan en möjlighet att skapa ett hem som du kan forma precis som du vill. Ett hem där du är huvudpersonen.

Innanförskap

Att vara annorlunda kan göra att vi känner oss utanför. Att vi behöver låtsas för att passa in eller vara på ett visst sätt för att ha betydelse. På Främja försöker vi anpassa miljön efter dig, inte tvärtom.

Hållbarhet

Genom att ligga steget före inom social och ekologisk hållbarhet vill vi inspirera andra och driva på utvecklingen mot ett bättre samhälle och en hälsosammare planet. Vi kallar det omhändertänk.

Medmänsklighet

Vi möter alltid först och främst en individ, inte en diagnos. Vår uppgift är att ta tillvara på allas olikheter och skapa en följsam gemenskap där du är värdefull precis så som du är.

Eldsjälar

Medarbetare med driv och stort hjärta är vår viktigaste tillgång. Genom ett nära ledarskap där samordnare eller enhetschef finns på plats varje dag, kan vi skapa rätt förutsättningar för en positiv utveckling.

Du är hjärtligt välkommen att besöka hos oss.

Hör av dig till Maria Lundberg som är områdeschef för alla boenden på Främja för att boka in ett besök på boendet. Hon kan även hjälpa dig vidare i kontakt med handläggare och myndigheter.

Maria Lundberg
Områdeschef, Främja
072-450 10 51
Boka ett besök

Hör av dig

Fyll i formuläret och tryck skicka
så hör vi av oss så snart vi kan.

Tack! Ditt meddelande har gått fram!
Oj! Något gick fel, prova att fylla i alla fälten igen.

Så ansöker du om rätt till LSS

Ansökan om rätt till LSS kan se lite olika ut i olika kommuner, men här följer några generella steg som du går igenom när du ansöker om LSS och när du letar efter ett LSS-boende.

01.

Fyll i ansökan via din hemkommuns hemsida.

Olika kommuner har olika sätt att hantera ansökningar, men om du går in på din kommuns hemsida och letar efter "Ansökan om LSS" så hittar du information om hur du gör på just din kommun.

02.

Handläggaren på kommunen utreder om du har rätt till LSS.

Du tilldelas en handläggare som utreder om din rätt till LSS. Handläggaren kommer troligtvis att kontakta dig och även göra ett hembesök hos dig.

03.

Sen få du ett positivt eller negativt beslut.

Får du ett positivt beslut betyder det att du har rätt till LSS. Får du däremot ett negativt beslut så har du inte rätt till LSS, men du har alltid rätt att överklaga beslutet.

04.

När du har fått rätt till LSS är det dags att välja boende.

Tillsammans med din handläggare kan ni kontakta och besöka olika LSS-boenden för att se vad som passar dig bäst. Du är hjärtligt välkommen att besöka våra LSS-boenden.

Boka ett besök

Hör av dig

Fyll i formuläret och tryck skicka
så hör vi av oss så snart vi kan.

Tack! Ditt meddelande har gått fram!
Oj! Något gick fel, prova att fylla i alla fälten igen.

Hämta vår checklista
för studiebesök

28 viktiga frågor att ställa till ett LSS-boende när du är på studiebesök eller som underlag i ett samtal.

Vi använder cookies från Google Analytics för att analysera trafik på vår webbplats.
Läs mer om hur vi använder cookies här: Cookie Policy
Okej