Mat var temat på Främjas hållbarhetsdag 2023

För fjärde året i rad samlades alla på Främja och inbjudna gäster utifrån för att delta i den årliga hållbarhetsdagen på Elfvik gård i Lidingö. Årets tema var mat, och evenemanget var fullspäckat med inspirerande gäster, tankeväckande föreläsningar och praktiska råd för att främja hållbarhet i vardagen.

April 30, 2024
Hållbarhet
Mat var temat på Främjas hållbarhetsdag 2023

Matsvinn med Paul Svensson

En av höjdpunkterna under dagen var gästföreläsaren Paul Svensson, en välkänd kock och en stark förespråkare för att minska matsvinn. Paul delade med sig av sina erfarenheter och insikter om hur vi alla kan bidra till att minska matsvinnet i våra hem och samhällen.

Paul Svensson och Martin Szabo.

Rörelse för hållbarhet med Friskis & Svettis

Det var inte bara intellektuell näring som stod på agendan. Johan Holmsäter grundaren av Friskis och Svettis ledde rörelseövningar i den vackra trädgården på Elfvik gård. Att främja hälsa och hållbarhet går hand i hand, och det här var ett utmärkt sätt att påminna oss om vikten av att ta hand om både kroppen och planeten.

Johan Holmsäter grundaren av Friskis och Svettis.

Musikalisk upplevelse med Charlie

Mellanspel under dagen inkluderade en fantastisk pianoimprovisation av Charlie, som fängslade publiken med sin musikaliska talang.

Jorden och vårt ansvar med Joseph från Palla

Joseph från Palla berättade om den skrämmande verkligheten att en så liten del av jordens yta faktiskt går att odla på. Han påminde oss om vårt ansvar att vårda och vårda denna jord för framtida generationer.

Hållbarhetspriset till Sharon

Under dagen tilldelades också det årliga hållbarhetspriset. Årets värdighet gick till Sharon, en eldsjäl som har arbetat obevekligt för att främja hållbarhet. Det var ett ögonblick av firande och erkännande av de som verkligen gör en skillnad.
Läs mer om årets hållbarhetspris.

Små Mumsbitar från "Skräp"

Erstagatans dagliga verksamhet överraskade oss med läckra små mumsbitar, lagade av ingredienser som annars alltför ofta kastas. Morotsblast, som vanligtvis skulle ha hamnat i soporna, förvandlades till en delikat pesto. Detta påminde oss om vikten av att vara kreativa i köket och hur mycket matavfall vi faktiskt kan undvika genom att tänka utanför boxen.

Naturliga färger med Främja Ateljé

Främja Ateljé tog oss med på ett spännande äventyr in i växtriket. De visade oss hur man kan färga tyger med saker som lökskal och gurkmeja. Detta är inte bara en kreativ utmaning utan också ett sätt att minska användningen av kemiska färgämnen som är skadliga för miljön.

Överblivna äpplen med Palla

Palla delade med sig av deras arbete med att ta tillvara på överblivna äpplen och omvandla dem till förstklassig äppelmust. Detta var en påminnelse om att vi kan minska matsvinnet genom att använda de frukter som annars skulle ha slängts.

Volleyboll med Kristian

Kristian satte upp ett volleybollplan där besökarna kunde delta i en vänskaplig match. Det var ett utmärkt sätt att främja fysisk aktivitet och samhällssammanhållning samtidigt som vi njöt av den vackra omgivningen på Elfvik gård.

Avslutande tankar

Med en stor uppslutning av människor, strålande väder och en atmosfär av hopp och engagemang gick alla deltagare därifrån med ny inspiration och energi att fortsätta arbeta för hållbarheten. Den årliga hållbarhetsdagen på Elfvik gård är mer än bara ett evenemang; det är en påminnelse om att vi alla har en roll att spela i att skapa en bättre och mer hållbar framtid.

Tack för denna gång och vi ses igen nästa år!

Hämta vår checklista
för studebesök

28 viktiga frågor att ställa till ett LSS-boende när du är på studiebesök eller som underlag i ett samtal.