Sharon vinner Främjas hållbarhetspris 2023

Sharon tar tillvara på mat och svinn på ett exceptionellt bra sätt och ser till att ingenting går till spillo! Sharon kan verkligen göra underverk av ledsna grönsaker och saker som håller på att gå ut i datum.

April 30, 2024
Hållbarhet
Sharon vinner Främjas hållbarhetspris 2023

Nomineringen till årets hållbarhetspris

Med ett genomgående hållbarhetstänk i allt hon gör strävar hon ständigt att göra Erstas matlagning och mathantering bättre och mer miljöklokt och hållbart: Hon får huvudpersonerna med i arbetet och tänket och helheten att bli genomsyrad av kvalitet. Hållbarhetstänket innefattar även de som jobbar i köket och hon lyckas genom sina bra rutiner och fingertoppskänsla skapa en verkligt fin och bra arbetsplats för alla som jobbar där! som får vissa huvudpersoner att växa i rollerna och andra att uppskatta god, nyttig och hållbar mat.

Stort grattis till Sharon och tack för dina enastående insatser!

Övriga nomineringar

Sebastian Markebo och Mikael Nielsen

Enheten har i många år kämpat med ohälsosam vikt och livsstil. När dessa två killar började på enheten har de tagit ett stort ansvar i allt som har med kost och fysiska aktiviteter att göra. I samband med en pulsklocka har även övrig data kunnat hjälpa hela enheten i att avgöra var man ska lägga ribban varje dag just vad gäller kost och motion. Deras hjälteinsats har bidragit till en viktnedgång på 30kg samt att vikten kunnat hållas på samma nivå i snart 4 månader, samt en ändrat arbetskultur vad gäller fysisk aktivitet och kost. Jag påstår att denna förändring med vikt och ökat fysisk aktivitet har kunnat bidra till att huvudpersonens liv men också mentala och kognitiva förmåga har förbättrats avsevärt.Det är två riktiga inspiratörer som jag tycker förtjänar att lyftas :)

Klareborgsgatan

Jag vill nominera medarbetargruppen på Klareborgsgatan. En medarbetargrupp som stått stadigt i storm och som hållit ihop när det varit enormt påfrestande. Och som därefter blivit ännu starkare. Medarbetare som finns där för varandra och som ser våra huvudpersoner utifrån vilka de är och som jobbar inkluderande och tänker innanförskap. De är medarbetare som klarar allt!

Elfviks grönsaksodlaregäng

För att de lyckas odla fantastiskt goda grönsaker och leverera dem med vänlighet och kunskap.

Lennart Broman

Han pantar burkar på ICA Mall of Scandinavia, går själv med sopor och metal där det ska vara, plockar fimpar, åker buss och tåg/tunnelbana framför att välja bilen.

Rena Mälaren

En härlig gemenskap och ett idogt arbete att rensa våra vatten från sopor och på samma gång motivera och sprida kunskap till många människor.

Trädgårdsgatan

En relativ ny enhet som har utvecklats fort och har kunnat skapa ett fint ställe med mycket omsorg och kärlek till huvudpersoner. En liten lägenhet med stort hjärta.  Dessutom har haft ansvar för boendestödet från starten.

Charlie Lindberg

Charlie har ett naturligt intresse och engagemang för att värna om prylar, speciellt antika ting som fortfarande har ett värde och kan användas. Charlie är mån om att ta hand om det som redan finns i vår värld och inte bidra till det ”slit och släng” samhället vi lever i. Förutom att värna om just prylar är Charlie även omtänksam när det kommer till andra medmänniskor nära sig och i omvärlden. Detta gör att jag önskar nominera Charlie till årets hållbarhetspris.

Joseph Rowe

Joseph är som en levande hållbarhets gestalt som dessutom bär flera ton äpplen varje höst för att ge dem nytt liv i form av äppelmust.

Palla

Hela gänget som jobbar med Palla, både huvudpersoner och medarbetare, gör ett fantastiskt jobb för att inte låta äpplen gå till spillo. Ett bra exempel på hur man kan ta tillvara på mänskliga och naturliga resurser. Hållbart!!!

Aino Gunnarsson

Jag vill nominera Aino Gunnarsson till kvalitetspriset 2023 för att hon skapat en genuin kvalité på Främjas olika boende i form av val av inredning. När man kommer till basen så är det en fantastisk känsla av fina färgsättningar och hög kvalité som skapar lugn och sammanhang. Denna genomgående stil utmärker sig på Främja och inte minst på den nya Dagliga verksamheten Natur på Lidingö där återbruk varit ett koncept. Hon har också varit med i distributionen av de fina grönsakerna och hämtningen av Bokashi som också skapat mening för Huvudpersoner som deltagit i att odla och de som mottagit den otroligt goda leveransen. Detta har skapat ringar av nyfikenhet. Sist men inte minst så finns det många på Solna som fick besöka hennes landställe på somrarna. Det talas fortfarande om att det var en underbar upplevelse.

Omsorgsmedarbetarna på H22

Jag vill nominera omsorgsmedarbetarna på H22 för deras kontinuerliga arbete med hållbarhet genom att källsortera, återvinna, undvika matsvinn och återanvända och att det är en självklar del av det dagliga arbetet på H22.

Toomas Ervald

Jag vill nominera Toomas för hans fantastiska arbete med att inspirera till ett nytt mindset vad gäller miljö, hållbarhet och eftertanke för vår jord bland både medarbetare och huvudpersoner. Toomas har under året startat upp kompostering och en rad odlingar på enheten och inspirerat samtliga i konceptet "från jord till bord". Från att ha slängt massa mat utan minsta eftertanke är alla nu delaktiga i att istället se ett kretslopp och ett cirkulärt tänk. Tack vare Toomas och hans förmåga att få med sig huvudpersonerna och medarbetarna i arbetet ute i trädgården har vi nu ett fantastiskt potatisland, ett hav av squash, tomater och en blommande örtträdgård som lockar till sig pollinatörer av alla de slag. Toomas utgår alltid från ekologiskt, kravmärkt och närodlat och använder sig av alla de fantastiska krafter som finns i Järna i sitt arbete. Det är extra roligt att se hur Toomas arbete sprider sig bland både våra unga huvudpersoner, unga medarbetare och vikarier, det ger hopp om framtiden.

Hämta vår checklista
för studebesök

28 viktiga frågor att ställa till ett LSS-boende när du är på studiebesök eller som underlag i ett samtal.