Hjälp oss att rena Stockholms vatten från miljöfarligt skrot

May 23, 2022
September 25, 2019
Hjälp oss att rena Stockholms vatten från miljöfarligt skrot

Dykare avslöjar soptipp med tonvis av miljöfarligt skrot under ytan i Riddarfjärden. Större anslutning av volontärer krävs för att få upp allt i tid.

Mitt namn är Fredrik och jag driver ett projekt där jag rensar Riddarfjärden ifrån skräp. Till min hjälp har jag Främjas dagliga verksamhet plus en del andra volontärer (både dykare och folk som står i båt/kaj och drar upp skräpet). Förutom att vi får upp mycket skräp så hoppas jag på att vi med vår handling gör folk uppmärksamma på problematiken och att det skall ta emot mer att slänga ner saker i vårt vackra Riddarfjärdsvatten.

Vi har baxat upp 4,5 ton båt- och bilbatterier, 500 kg rent bly. Det är galet. Jag vågar knappt tänka på vad som skulle hända med vår vattenmiljö om batteriernas plasthöljen skull spricka och det börjar läcka bly och svavelsyra i vattnet.

Vill du vara med och hjälpa till?

Om du vill vara med om något galet så joina gärna! Vi behöver både dykare såväl som folk som hjälper till att dra upp saker på kajen eller i vår dykbåt. Kan man inte hela dagen så är man naturligtvis hjärtligt välkommen ändå. Förhoppningsvis kommer någon av våra politiker från Stadshuset att komma ner.

Hör av dig om du vill hjälpa till!

Epost: fredrik.johansson@framja.se
Instagram: @dyklogg
Ring: 072-50 468 50

Dykförhållanden:

Djupet är endast 3 m vid kajkanten där vi kommer att dyka. Sikten är någonstans mellan 40 cm upp till två meter beroende på vindar osv. Vi dyker alla med lina vilket gör dyken väldigt säkra. Vi dyker ner och fäster linan/kabinhaken till de föremål som finns direkt intill kajkanten och din dykledare på ytan drar upp föremålet. Om något går fel så rycker man tre gånger i linan och en annan av oss dykare rycker direkt ut till hjälp. 

Projektet har fått uppmärksamhet i media:

Aftonbladet — 13 Sep 2019
Dagens Nyheter — 8 Sep 2019

Få våra
inlägg till din
mailkorg

Prenumerera