Palla gör skillnad med äpplen, päron och daglig verksamhet

Fjolårets skrala äppelskörd gav en ung verksamhet som Palla möjlighet att hämta andan och hitta fokus.

October 21, 2020
April 30, 2024
Hållbarhet
Palla gör skillnad med äpplen, päron och daglig verksamhet

Fjolårets skrala äppelskörd gav Palla det lugnet som behövdes för att hämta andan och hitta fokus igen.

Palla tillverkar sedan 5 år tillbaka must tillsammans med Främjas daglig verksamhet. Frukten doneras av tomtägare som själva inte har möjlighet att ta tillvara på den. Tillsammans skapar de meningsfulla och hanterbara arbetstillfällen för personer med funktionsvariationer.

I år är det mycket äpplen, ett riktigt bra äppelår, men vi behöver inte palla vartenda äpple och försöka maximera skörden. Vi har gott om must på lager och vi har anpassat verksamheten till att leverera små begränsade upplagor till utvalda kunder istället för att göra en enda blandmust till en stor marknad. Vill vi verkligen växa om det innebär ökad stress och sämre produkt?

Pallare ger trädgården en förstagradens översyn.

Genom att hålla oss till en mindre, men ändå ekonomiskt bärande marknad, och erbjuda den bästa möjliga produkten till den marknaden, har vi kunnat skapa en hållbar ekonomi men också en hållbar arbetssituation.

Våra kunder nöjer sig inte med vilken must som helst, råvarorna ska vara från närområdet, fruktsorterna ska kombineras rätt för att uppnå en fin harmoni och en nyanserad smak. 

Ett exempel på en sådan kund är Åsgatan 2, ett av Järnas “White Guide” kaféer, där vi är idag och pallar, men denna gång pallar vi inte äpplen utan päron. Den must vi gör av päronen som växer utanför kaféet kommer senare att säljas i kaféet till Järnas många medvetna konsumenter. Päronet faller inte långt från trädet, eller vad man nu brukar säga.

Maria från kaféet och Joseph diskuterar hur trädet ska beskäras.

Pallas pomolog Joseph Rowe, äppelexpert, ser inte bara till att smaken möter förväntningarna, han har även en lång erfarenhet av omsorgsyrket vilket gör Palla särskilt lämpad att vara en del av Främjas daglig verksamhet och praktikplats för människor som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Det lider ingen brist på must i Sverige men kombinationen av ekologisk hållbarhet, social inkludering och såklart smaken gör Palla unikt, vilket också lockat till sig många fina restauranger såsom Paul Taylor Lanthandel, Paul Svenssons och Tareq Taylors nyligen öppnade restaurang och butik i Sundbyberg.

Palla etikett till special utgåva till Paul and Taylor Lanthandel
Special utgåva till Paul Taylor Lanthandel.

Fem år har gått sedan Palla startade och det är nu en mognare verksamhet som planerar sin jubileumsfest. I år har vi landat i det som verkligen är det allra viktigaste, inte att producera så mycket must som möjligt, utan att göra något som alla vill ha av en outnyttjad resurs som fallfrukt och samtidigt skapa en stabil och hållbar arbetssituation för alla på Främjas daglig verksamhet. Det har varit visionen från första början och den visionen blir bara klarare och klarare.

Hämta vår checklista
för studebesök

28 viktiga frågor att ställa till ett LSS-boende när du är på studiebesök eller som underlag i ett samtal.